Zink/koper solderen

Hoe moet ik zink solderen?

Wij verhuren soldeergereedschap!! Neem hiervoor contact met ons op.

Er zijn veel verschillende manieren om zink te solderen, maar het uiteindelijke resultaat is vaak vrijwel hetzelfde.

De twee te solderen delen worden ongeveer 10 tot 15mm over elkaar gelegd. Bij twee vlakke plaatjes is dit eenvoudig, maar bij een goot wordt dit al iets lastiger. Het is namelijk belangrijk dat de twee te solderen delen overal goed op elkaar liggen. Als er te veel ruimte tussen de twee delen ontstaat kan er niet goed worden gesoldeerd.

Voordat er gesoldeerd kan worden moeten de twee delen schoon en vetvrij worden gemaakt en vervolgens wordt er soldeervloeistof aangebracht. Dit kan met een soldeerkwastje worden gedaan.

Als de soldeerbout de juiste temperatuur heeft kan er begonnen worden met solderen. De soldeerbout mag niet te heet zijn, maar ook niet te koud. Tijdens het opwarmen kunt u de temperatuur volgen door voorzichtig een soldeerstaaf tegen de bout aan te houden. Als de staaf een beetje begint te smelten is de soldeerbout op de juiste temperatuur.

Het is het beste om de te solderen delen op een aantal punten vast te solderen, voordat de hele naad wordt dicht gesoldeerd. Duw de bout hierbij tegen het bovenliggende zink. Doordat er op de bout wordt geduwd wordt het onderste deel ook verwarmt. Als u denkt dat het zink de juiste temperatuur heeft bereikt kan de soldeerstaaf er tegenaan worden gehouden. Als het geheel nog niet warm genoeg is, zal het soldeertin niet gaan vloeien en moet u nog even wachten. Probeer dit gewoon een aantal keren tijdens het verwarmen, daarmee wordt namelijk voorkomen dat het geheel te warm wordt. Als het namelijk te warm wordt vloeit het soldeertin weg als water. De brander waarmee de soldeerbout wordt verwarmd, kan iets worden terug gedraaid als de bout op temperatuur is. De vlam hoeft de bout vanaf dat moment alleen nog maar op temperatuur te houden.

Het soldeertin zal bij de juiste temperatuur tussen de twee over elkaar liggende delen vloeien. Dit is erg belangrijk, want hierdoor ontstaat een stevige soldeerverbinding. Als soldeernaden na verloop van tijd losscheuren, heeft het soldeertin er vaak alleen op gelegen in plaats van er tussen gevloeid. Als er goed wordt gesoldeerd blijft het soldeertin na het wegnemen van de soldeerbout nog een paar seconden vloeibaar.

Als u nog nooit heeft gesoldeerd, kunt u bij ons proefplaatjes bij uw goten bestellen om te oefenen. Verder kunt u naar filmpjes kijken op youtube. U kunt zoeken op "solderen", maar ook op "weichlöten" (duits) of "soudure" (frans).

Een andere mogelijkheid is om te kijken of er iemand in uw vriendenkring kan solderen. Mensen die goed kunnen lassen kunnen meestal ook wel solderen. U kunt dan alles gaan aanleggen en de persoon die kan solderen kan dat kort daarna doen. Houdt er wel rekening mee dat het solderen zo snel mogelijk na het aanleggen moet gebeuren. Het zink moet niet tussendoor nat worden door de regen, want dat bemoeilijkt het solderen.